Published 2020-05-06

Ny rapport gir innsikt i nordmenns podkastbruk

Schibsted og Bauer Media har slått seg sammen med Norstat for å få et dypere innblikk i nordmenns podkast-vaner. Resultatene er publisert i “Den Store Podrapporten”, som inneholder noen overraskelser.

Undersøkelsen er gjort blant et representativt utvalg på 1600 personer over 15 år. Rapporten viser at det er de mellom 30 – 39 år som hører mest på podkast. Mens den gjennomsnittlige nordmann hører på fire ulike podkaster ukentlig, er antallet for denne aldersgruppen fem. Totalt oppgir 18 prosent at de lytter til podkast hver dag, mens 31 prosent svarer at de lytter ukentlig.

Ikke bare for folk i farten

Forretningsutvikler for podkast og lyd i Schibsted, Lina Tandberg-Martens, mener at rapporten byr på noen overraskelser når det gjelder podkastbruk i Norge.

– Antakelsene våre har vært at folk flest lytter til podkast når de er på vei et sted, for eksempel til eller fra jobb. I rapporten kommer det frem at det ikke stemmer. De fleste oppgir at de foretrekker å lytte til podkast i sitt eget hjem. Når man er ute og går havner på andreplass over foretrukne tidspunkt for lytting, mens kollektivreiser havner på en tredjeplass. Dette er svært interessant innsikt for oss, sier Tandberg-Martens.

Når det gjelder sjanger viser det seg at humor er mest populært blant både menn og kvinner. Andre funn er at menn gjerne vil ha mer vitenskap, mens kvinner foretrekker true crime.

Et godt medium for annonsører som vil nå de unge

Både Schibsted og Bauer Media håper at rapporten kan bidra til å synliggjøre verdien av markedsføring i podkast. Over halvparten av de spurte i alderen 20 – 29 år svarer at de har kjøpt et produkt etter å ha hørt om det via reklame i en podkast. For aldersgruppen 30 – 39 er det tilsvarende tallet 40 prosent.

– Fra et kommersielt perspektiv er det mange interessante funn i rapporten. Vi ser blant annet at de mellom 20 – 29 år i snitt lytter til 80 prosent av hver episode. Det viser at podkast er et godt medium for å nå denne målgruppen for markedsførere, sier Tandberg-Martens.

Vil du lære mer om nordmenns podkast-vaner?

Last ned hele rapporten og se webinar om funnene på podrapporten.no.