Published 2021-01-18

Pakkelevering i desember slo alle rekorder

Netthandelen vokste betydelig i 2020, som følge av koronaviruset. Nå viser tall fra desember at julemåneden sprengte alle grenser for Helthjem, som hadde en økning på 150 prosent i antall pakker levert hjem til folk.

– Det er nesten så vi ikke tror på tallene. Vi var spente på hvordan desember ville bli, men en sterk vekst i netthandel kombinert med at mange har måttet sende pakker til kolleger og venner for å unngå nærkontakt, har nok bidratt betydelig, sier Cathrine Laksfoss, som er administrerende direktør i Schibsted Distribusjon.

Ifølge ferske tall fra Virke opplevde netthandelen i Norge en vekst på 55 prosent i november og desember. I desember alene leverte distribusjonsselskapet Helthjem Netthandel 1,4 millioner pakker hjem til folk i hele landet. Det er en vekst på 150 prosent fra samme periode i fjor.

Mye brukthandel til jul

– Spesielt interessant – og gøy – er det at distribusjon av pakker mellom privatpersoner vokste med nesten 200 prosent bare i desember, sammenlignet med i fjor. Mange av disse transaksjonene kan knyttes til kjøp og salg på markedsplasser, og det er gledelig å oppleve at det blir stadig mer populært å gi brukte gaver til jul, sier Laksfoss.

Hun viser til tjenesten som gjør det mulig å få hentet og levert en pakke direkte mellom to husstander. 140.000 pakker ble fraktet mellom personer på denne måten bare i desember.

Morgenlevering med 350.000 pakker – bare i desember

Helthjems distribusjonsnettverk er et samarbeid mellom Schibsted, Amedia og Polaris. Nettverket er bygget på avisbudene, og pakkene kan leveres hjem til folk før frokost, også i helgen. Nettopp leveringstidspunktet er essensielt for Morgenlevering.no, som også opplevde rekordmange leveringer i desember, og en vekst på hele 170 prosent. I antall pakker betyr det 220.000 flere enn i desember i året før.

– 2020 har vært et vanvittig år for Morgenlevering, men desember tok kaka. Kombinasjonen av jobb-julegaver, gaver generelt og julebakst – på toppen av mer hverdagslige varer – bidro til den utrolige veksten. Folk har virkelig vært rause med hverandre i desember, og vi er veldig glade over å få kunne bidra til å glede folk med vår tjeneste, sier Cathrine Laksfoss.

Hun er imponert over innsatsen til alle ansatte i distribusjonen i “koronaens år”.

– Da Norge stengte ned hadde vi ingen anelse om hvordan året ville bli. Når vi ser tilbake er det fortsatt nesten vanskelig å forestille seg hva hjemmekontor og reiseforbud har gjort for vår virksomhet. Jeg er imponert over alle våre ansatte som har stått på døgnet rundt, for å sikre at folk har fått varene sine trygt levert hjem, ikke minst til jul. Det blir spennende å se hva 2021 bringer, sier hun.