Published 2019-11-20

Schibsted blir majoritetseier i Matkanalen

Med 600.000 månedlige seere og 100.000 abonnenter på Snap, når Matkanalen store deler av den matglade befolkningen her i landet. Nå kjøper Schibsted 80 prosent av selskapet. – Matkultur er blitt en megatrend.

Konserndirektør for Schibsted Annonse, Per Håkon Fasting, og Øivind Lindøe, gründer av Matkanalen.

Nå skal vi bygge videre på Matkanalens posisjon, styrke den med Schibsteds digitale kraft – og utforske både kommersielle og redaksjonelle muligheter, til beste for vårt publikum, sier Schibsted-direktør.

Matkanalen ble lansert i Norge i 2015, og viser både egenproduserte og innkjøpte programmer fra hele verden. Kanalen har også knyttet til seg flere kjente profiler og programledere, som inspirerer matinteresserte nordmenn over hele landet. Programmene vises døgnet rundt, og når over 75 prosent av Norges husstander gjennom TV-distributørenes basispakker.

– For lite gode matprogrammer i Norge

– Matkanalen er et viktig bidrag for å styrke mangfoldet blant matprogrammene som vises i Norge. Vi er opptatt av å løfte frem nye trender innen matlaging, for eksempel gjenspeiles den økende interessen for vegetar- og veganmat i vårt innhold. Vi har for altfor få programmer på TV i Norge som tar mat-entusiastene på alvor; derimot har vi mange programmer med kjente mennesker som spiser mat. Men det er ikke det samme, sier Øivind Lindøe, gründer av Matkanalen.

Nisje med bredt nedslagsfelt

I dag jobber tre personer på heltid med Matkanalen, men i hektiske perioder mangedobles antallet. Nå skal selskapet ansette flere, og Schibsted er imponert over hva den superentusiatiske gründeren fra Haugesund har fått til med Matkanalen på bare fire år.

– Øivind Lindøe og hans kolleger har bygget en solid merkevare. De har klart å skape en god og stabil vekst siden oppstart, i både seertall, inntekter og resultater. Selv om kanalen er en nisjekanal, så treffer den veldig bredt i både alder og geografi, sier Per Håkon Fasting, konserndirektør for Schibsted annonse.

 – Vår opplevelse er at det norske folk har en enorm – og stigende – interesse for mat. Matkanalen har truffet en nerve hos et publikum som er svært mangfoldig, men som har mat som fellesnevner. Nå gleder vi oss til å vokse Matkanalen videre i Norge, ikke minst ta ut det digitale potensialet, og tilby vårt publikum enda mer engasjerende og relevant innhold, sier Fasting.

– Schibsted beveger seg raskest

Øivind Lindøe er tydelig på hvorfor han valgte å inngå partnerskap og selge størstedelen av selskapet sitt til nettopp Schibsted. Selv sitter han igjen med en eierandel på 15 prosent etter salget, mens Caiano Invest AS eier 5 prosent.

– Schibsted er uten tvil de som beveger seg raskest av medieaktørene i dag. De er solide, norske og dessuten godt befestet på Vestlandet, hvor Matkanalen har sitt opphav. Vi kunne ikke sett for oss en bedre investor. Nå gleder vi oss til å ta Matkanalen til et nytt nivå, ikke minst digitalt, og ta ut potensialet med tanke på å nå et mye større publikum, sier Lindøe.

Nøkkeltall Matkanalen AS

Matkanalen AS

2018

2017

Omsetning

8 614

7 168

Driftsresultat (EBIT)

2 014

1 390

EBITDA

3 180

2 115

Driftsmargin

23,5%

19,5%