Published 2021-09-16

Schibsted passerar en miljon digitala prenumeranter

Schibsteds nyhetsmedier, med Aftonbladet och Svenska Dagbladet, har nu passerat över en miljon digitala prenumeranter i Sverige och Norge. Något få trodde var möjligt när Aftonbladet för 18 år sedan lanserade Plus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Det är onekligen en viktig milstolpe, både för oss i Schibsted och för mediabranschen som helhet. Vi har lärt oss mycket genom åren och vi utvecklar våra tidningar tillsammans med läsarna. Det är därför det går så bra, tillsammans med att marknaden har mognat, säger Siv Juvik Tveitnes, koncernchef i Schibsted News Media.

Det var Aftonbladet Plus som markerade startskottet för betalda prenumerationer online i Skandinavien i september 2003. På den tiden var det få som trodde att en betalningsmodell online hade framtiden för sig.

Men skeptikerna fick fel, Aftonbladet har idag över en kvarts miljon digitala prenumeranter och på senare år har i stort sett varje mediehus i Skandinavien en betalmodell för journalistiken också online.

– Att intäkter från våra digitala användare skulle bli en av Schibsteds viktigaste intäktskällor var det få som trodde när vi startade, säger Siv Juvik Tveitnes.

Även om det tog några år så ser i dag så gott som alla stora mediehus vikten av att lyckas ta betalt av sina läsare och tittare på nätet som nödvändigt för att säkra sin överlevnad och fortsätta ha möjlighet att leverera kvalitetsjournalistik. Och mycket har hänt bara de senaste åren.

Schibsteds nu en miljon digitala prenumeranter fördelar sig över Sverige och Norge. Om även papperstidningarnas prenumeranter inkluderas är det totala antalet abonnenter närmare 1,5 miljoner.

Den kraftiga tillväxten de senaste åren beror på ett strategiskt arbete på flera områden.

– Vi har jobbat mycket med utveckling och förbättring av våra betalda journalistiska produkter och för att stärka våra tidningars digitala positioner. Dagens mediekonsumenter förväntar sig hög kvalitet, och konkurrensen har aldrig varit tuffare. Samtidigt som vi har ökat bredden och kvaliteten på journalistiken har vi också jobbat mycket med att utveckla och implementera annat attraktivt innehåll i våra produkter. I Sverige bland annat med Aftonbladets satsning på livesport, säger Siv Juvik Tveitnes.

Svenska Dagbladet ser nu resultatet av ett omfattande förändringsarbete i att allt fler väljer att teckna en digital prenumeration och att betalningsviljan för tidningens kvalitetsjournalistik ökar.

– En viktig insikt SvD gjort är att utgå från läsarnas behov i allt de gör och att vi lärt känna våra läsare. Det handlar både om vilka ämnen redaktionen väljer, som satsningen på politik och bevakningen av det nya näringslivet, som hur vi möter våra läsare på affärssidan, säger Siv Juvik Tveitnes.

En viktig gemensam framgångsfaktor har också varit att Schibsteds tidningar samlat alla som jobbar med prenumerationer i en gemensam organisation som går över landsgränser och varumärken.

– Det är något vi ser har gagnat alla våra tidningar. Vi har också investerat tungt i att höja vår kompetens, inte minst inom data och analys, säger Siv Juvik Tveitnes.