Published 2020-09-22

Schibsted passerer 1 milliard i digitale brukerinntekter

I løpet av tre år har Schibsteds digitale brukerinntekter doblet seg, fra 500 millioner til 1 milliard norske kroner i året i året. – Et viktig steg på veien for å nå ambisjonen vår om digitalt bærekraftige mediehus, sier direktør for brukerbetaling, Tor Jacobsen.

Direktør for brukerbetaling i Schibsted, Tor Jacobsen.

I løpet av de siste 12 månedene har Schibsted for første gang rundet den magiske grensen. Veksten er et resultat av en offensiv satsing de siste årene. For Schibsted har et systematisk arbeid med utvikling og innovasjon vært en viktig nøkkelingrediens, i tillegg til et godt samarbeid med redaksjonene og teknologimiljøene i konsernet. 

– Dette er et viktig steg på veien for å nå målet vårt om digitalt bærekraftige mediehus. Vi må hele tiden teste ut nye ideer, og se etter hvordan vi kan forbedre brukeropplevelsen og verdien for kundene. Data og analyse spiller også en viktig rolle. Innsikt er essensielt for å lykkes med å tilby attraktivt innhold, og å holde churn nede. Vi har fokusert på å styrke vår spisskompetanse innenfor brukerbetaling når vi rekrutterer, og har også lett etter det utenfor mediebransjen. Vi hadde aldri klart å nå milliarden uten summen av all vår kompetanse, og et godt samarbeid internt, sier Jacobsen.

830 000 digitale abonnenter

Til sammen har Schibsteds mediehus i Norge og Sverige hele 830 000 digitale abonnenter. Inkluderer man papirabonnenter, er tallet på over 1,2 millioner. Det norske og svenske markedet teller totalt 15 millioner mennesker.

– Vi ser ofte til The New York Times, som er en av de ledende aktørene i vår bransje. Til sammenligning har de 5 millioner digitale abonnenter, fordelt på hele det globale markedet. Utviklingen til Schibsted og andre medieselskaper i Norge og Sverige viser at vi ikke ligger langt bak. Det gir grunn til optimisme, sier Jacobsen.

I 2019 svarte henholdsvis 34 prosent i Norge, og 27 prosent i Sverige, at de hadde betalt for nyheter på nett i løpet av det siste året. Den høye betalingsviljen i Skandinavia gjør at store, internasjonale konsern ser mot nord for å forstå hva som gjør det skandinaviske markedet så unikt.

– I andre deler av verden forstår de ikke hvordan vi kan ha en så stor kundemasse. Kombinasjonen av høy tillit til mediene, god økonomi, og en digitalt moden befolkning gir oss gode forutsetninger for å lykkes. Vi får stadig henvendelser fra store, internasjonale mediekonsern som ønsker å lære av oss. Det synes vi selvsagt er veldig stas, sier Jacobsen.

Vil skape mer personlige kundeunivers

I letingen etter nye inntektsstrømmer, har det vært viktig for Schibsted å identifisere hva som øker verdien for abonnentene, som det å tilby flere ulike kombinasjoner av produkter og tjenester. 

– Vi ser hele tiden på hvordan vi kan sette sammen eksisterende og nye tjenester til attraktive abonnementspakker. Vi har blant annet lansert E24+, som nå kan kombineres med våre andre abonnementsprodukter. Denne typen grep ønsker vi å gjøre mer av fremover, sier Jacobsen. 

Jacobsen mener at å investere i godt og attraktivt innhold er oppskriften på videre suksess:

– I bunn og grunn handler det om å selge innhold som har høy kvalitet og er attraktivt for kundene. Både video og lyd vil også være en stadig mer naturlig del av våre betalingsprodukter. En milepæl er at vi i disse dager ruller ut vår egen podkastspiller i appene våre. Vi skal også øke satsingen på ulike nisjeprodukter i tiden som kommer.