Published 2021-09-16

Schibsted runder én million digitale abonnenter

Schibsteds nyhetsmedier har passert én million digitale abonnenter.    – Dette var det ingen som trodde var mulig da vi lanserte VG+ som det første betalte abonnementsproduktet i Norge for ti år siden, sier direktør for brukerbetaling, Tor Jacobsen.

Det var VG+ som markerte startskuddet for brukerbetaling for i Schibsted i Norge, for ganske nøyaktig ti år siden. På den tiden var det svært få som trodde at den nye forretningsmodellen hadde noe for seg. Tor Jacobsen er glad for å kunne motbevise skeptikerne fra den gangen med nok en ny rekord i antall abonnenter.

– At brukerbetaling skulle bli en av Schibsteds viktigste inntektskilder var det vel så og si ingen som trodde på. De siste årene har vært et eventyr, og abonnementsbaserte forretningsmodeller er i dag en av de største globale trendene både i og utenfor mediebransjen. At vi nå runder én million digitale abonnenter i News Media er en skikkelig milepæl, sier Jacobsen.

Krever kvalitet

De digitale abonnentene fordeler seg mellom Schibsteds journalistiske merkevarer i Norge og Sverige. Inkluderer man papirprodukter og andre abonnementsbaserte tjenester, er det totale antallet abonnenter nærmere 1,5 millioner. Ifølge Jacobsen skyldes den kraftige veksten de siste årene et strategisk arbeid på flere områder.

– Vi har jobbet mye med å utvikle og forbedre våre betalte journalistiske produkter, i tillegg til å styrke merkevarenes digitale posisjoner. Dagens mediebrukere forventer høy kvalitet, og konkurransesituasjonen har aldri vært tøffere. Samtidig som vi har økt bredden og kvaliteten på journalistikken, har vi også jobbet mye med å utvikle og implementere annet attraktivt innhold i abonnementene våre. Det inkluderer både populære underholdningskonsepter, livesport og podkast, sier han.

Investerer i det redaksjonelle

I tillegg til å satse mer på blant annet sport og underholdning, har Schibsted også investert mye i å utvikle kjerneproduktene i det redaksjonelle miljøet.

– Vi tar betalt for mye mer av innholdet vårt i dag enn for få år siden. Årets valgdekning er et godt eksempel. Hos både Aftenposten, Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad er mye av dybdestoffet, kommentarer og tjenester tilknyttet valget forbeholdt abonnenter. Gode eksempler er avsløringene om Stortingets praksis for pendlerboliger, og den populære valgomaten. Dette tydeliggjør verdien du får som abonnent. Journalistikk og innhold er den viktigste driveren for veksten vår, og vi har jobbet målrettet over tid med å styrke det betalte produktet, sier Jacobsen.

Også med tanke på arbeidsmetodikk har det skjedd store endringer.

– Vi har samlet alle krefter som jobber med brukerbetaling i et felles miljø på tvers av land og merkevarer, noe vi ser har gagnet alle.Vi har også investert tungt i abonnementskompetanse, blant annet innenfor data og analyse.

Underholdning og sport blir stadig viktigere

VGTVs serie “Ikke lov å le på hytta” er et godt eksempel på et underholdningskonsept som virkelig har slått an, spesielt hos den yngre målgruppen. Stadig flere attraktive rettigheter til å vise livesport har også bidratt til penger i kassa.

– Det er ingen tvil om at både underholdning, sport og podkast er viktige satsingsområder for å sikre videre vekst. Mest sannsynlig dukker det også opp helt nye områder, hvor vi ser spennende muligheter for nye abonnementskonsepter. Samtidig er fortsatt den tradisjonelle journalistikken kjernen vår, og her må vi fortsette å forbedre og utvikle oss. Vi må altså evne å ha to tanker i hodet samtidig når vi utvikler fremtidens Schibsted-abonnementer, sier Jacobsen.