Published 2021-04-29

Stadig flere lytter til podkast

Fremgangen fortsetter for podkastmediet. Norges største dybdeundersøkelse, «Den Store Podrapporten» viser at 17 prosent av oss lytter til podkast hver dag, og at podkaster står for 11 prosent av det totale lydkonsumet i Norge.

“Den Store Podrapporten” ble lansert for første gang i fjor, og er et samarbeid mellom Schibsted, Norstat, NRK og Bauer. Rapporten er laget på bakgrunn av svarene til et representativt utvalg bestående av 1603 personer over 15 år, som har blitt spurt om sine lyttervaner. Målet er å presentere et oppdatert bilde av podkastlytting i Norge.

Lytter mest hjemme

– Hver dag lytter 17 prosent av oss til podkast. Den totale dekningen har økt, fra 60 prosent i 2020 til 65 prosent i år. Økningen er omtrent den samme på tvers av aldersgrupper og kjønn, sier Head of Product & Concept i Schibsted, Elnaz Esmailzadeh.

I år, som i fjor, viser rapporten at de fleste lytter til podkast hjemme, gjerne mens de gjør andre ting – som for eksempel husarbeid.

– I løpet av koronaperioden er det ikke uventet av andelen nordmenn som lytter til podkast hjemme har økt. Rapporten viser at 82 prosent lytter hjemme, mot 78 prosent i fjor. Det er også en økning i antall som svarer at egen bolig er stedet hvor de oftest lytter til podkast – fra 38 prosent i fjor til 44 prosent i år, sier Esmailzadeh.

Head of Product & Concept i Schibsted, Elnaz Esmailzadeh.

Foretrekker norske podkaster

Når man først har satt på en podkastepisode, lytter de fleste helt til episodens slutt. I gjennomsnitt får vi med oss 92 prosent av hver episode vi begynner å lytte til. De spurte oppgir at den viktigste grunnen til at de lytter til podkast, er at de ønsker å bli underholdt. Når vi velger hvilken podkast vi skal lytte til, er vi opptatt av tilgjengelighet, god lyd og underholdende programledere.

Norske podkastlyttere er opptatt av innhold på norsk, og vil gjerne høre flere norske podkaster. 76 prosent av podkastene nordmenn lytter til, er på norsk.

Effektivt for annonsører

– Podkastformatet er effektivt som annonseplattform. Hele 44 prosent av oss har utført en handling etter å ha hørt om produkter og tjenester i en podkast. Det kan være at vi kjøper det, fortelle andre om det, eller oppsøke mer informasjon om produktet eller tjenesten selv, sier Esmailzadeh.

Sammenlignet med i fjor er det flere som kan tenke seg å betale for podkaster, men det er fortsatt et flertall som oppgir at de ikke vil betale.

Last ned “Den Stor Podrapporten”, og se opptak fra gårsdagens webinar om rapporten på podrapporten.no.