Published 2021-07-12

VG skal forenkle hverdagen for elbilister

VGs innovasjonsavdeling har som mål å hjelpe forbrukerne med sine hverdagsproblemer. Nå utfordrer de en komplisert og forvirrende ladebransje med “alt i én”-appen Elton, som tilbyr lading via flere tusen ladere fra tre av landets største ladeaktører. — Vi er ikke i mål før det er like enkelt å lade elbilen som å fylle bensin eller åpne en sparkesykkel, sier prosjektleder for Elton, Patrik Eian Fjeldstad.

Prosjektleder i Elton, Patrik Eian Fjeldstad. Foto: Mattis Sandblad.

Sommerferien er like rundt hjørnet, og ifølge en undersøkelse fra NAF skal 34 prosent av oss på bilferie i Norge i år. For elbilistene er det ikke utenkelig at lading kan øke stressnivået i ferien, på grunn av kompliserte prismodeller og et drøss av ulike apper og ladeløsninger. Det vil VG og Elton sette en stopper for.

— I vår app kan kundene finne og bruke ladestasjoner fra ulike operatører over hele landet, og få en god oversikt over prisene til de ulike ladeselskapene. I motsetning til de fleste konkurrerende apper, starter vi med at kunden registrerer sin bilmodell. Deretter får de opp konkrete sammenlignbare priser, og forslag til ladestasjoner som passer for akkurat deres bil. Dermed slipper du å få opp ladere som ikke er egnet for bilen du kjører, sier Fjeldstad.

For å starte, stoppe og betale for lading hos Eltons samarbeidspartnere kan kundene betale med bankkort eller Vipps.

Gratis ruteplanlegger

Elton tilbyr også en gratis ruteplanlegger, som dekker hele Europa. Ruteplanleggeren viser anbefalte ladestasjoner for langtur med elbil.

— Vår ruteplanlegger gjør smarte beregninger basert på hvilken bil du kjører, klimaet, kjøreforhold, antall passasjerer, og en rekke andre faktorer. Noen ganger kan to kortere ladinger for eksempel være mer økonomisk og tidsbesparende enn én lengre lading. Vi gir elbilistene presise kostnadsberegninger og smarte ladestopp, slik at de kommer seg raskt og trygt frem, sier Fjeldstad.

Eltons ruteplanlegger finner den smarteste ruten for langtur. Foto: Mattis Sandblad

Vil bidra til en grønnere fremtid

I påsken ble ladestasjonene til Recharge, tidligere kjent som Fortum, lagt til i Elton. Nå er også ladestasjoner fra Ionity og Kople integrert i løsningen. Via Elton-appen trenger elbilistene ingen andre apper eller medlemskap for å starte lading hos disse ladeselskapene. Elton gjør det med andre ord svært enkelt å starte, stoppe, og betale for ladingen.

Samarbeidet med Recharge, Ionity og Kople gir god dekning over hele landet. Gjennom bred dekning og den smarte reiseplanleggeren vil Elton bidra til en grønnere fremtid.

— Per i dag er det 400 000 elbiler i Norge, og tallet er stadig økende. Likevel foregår bare seks prosent av ladingen utenfor hjemmet. Gjennom å lage en app som forhåpentligvis gjør terskelen lavere for å lade langs veien, er håpet at vi kan inspirere enda flere til å parkere bensin- eller dieselbilen for godt, sier Fjeldstad.

Skal løse folkets hverdagsutfordringer

Noen vil kanskje spørre seg hvorfor VG beveger seg inn i dette markedet, som tilsynelatende ligger nokså langt fra deres kjernevirksomhet. Svaret er ifølge Fjeldstad ganske enkelt:

— VG har alltid vært opptatt av å hjelpe forbrukerne, og for oss er det helt naturlig å prøve å bidra til å løse deres hverdagsutfordringer. Vi opplever at staten uttrykker et ønske om å regulere denne bransjen, men at de gode tiltakene lar vente på seg. Vi synes vi har ventet lenge nok. Nå vil vi gi elbilistene et verktøy som gjør hverdagen deres enklere, med tydelige priser og lokasjoner for lading, sier Fjeldstad.

Med tre av de største ladeoperatørene samlet i én app er Elton nå på god vei mot å skape en bedre hverdag for elbilistene. Det betyr imidlertid ikke at appen er ferdigutviklet.

— Vi kommer til å lansere flere ladeselskaper og spennende funksjoner i Elton fremover, og målet vårt er å bli den foretrukne appen for elbilister i Norden. Dette er bare begynnelsen, sier Fjeldstad.