Aftenposten begynte med digital brukerbetaling i 2013, men de første par årene var det vanskelig å øke betalingsviljen hos andre enn den aller største fanskaren.
– Vi var rett og slett usikre på om det lå en fremtid her, noe som virker ganske fjernt i dag, hvor nesten 80 prosent av inntektene våre kommer fra nettopp brukerbetaling, sier Trine Eilertsen, sjefredaktør og administrerende direktør i Aftenposten.
Etter hvert begynte Aftenposten å eksperimentere med gjøre A-magasinet tilgjengelig kun for abonnenter, og læringen herfra viste at det var mulig å selge abonnement basert på kvalitetsinnhold – også på nett.
Har allerede nådd målet for 2020
Denne uken passerer Aftenposten 130.000 digitale abonnenter, og målet for 2020 er allerede nådd.
– Tidligere i år gikk faktisk antallet digitale abonnenter forbi antallet papirabonnenter, for første gang. Det som også er gledelig er at betalingsviljen beviselig er svært høy. Å sikre at vi kontinuerlig skaper nok verdi og premium innhold for våre abonnenter er høyt prioritert, sier Eilertsen.
Basert på Aftenpostens lesertall, analyser av sakene som blir lest og engasjementet fra leserne er det noen drivere for engasjement som skiller seg spesielt ut hos abonnentene
– Vi har investert mye tid på snakke med leserne våre, og få deres tilbakemeldinger på hva som er viktig for dem, og hva vi kan gjøre bedre. Svarene har bidratt til produktforbedringer, samt at det nok har blitt tydeligere på hvilken måte Aftenposten skiller seg ut fra øvrige aviser. I en verden som oversvømmes av nyheter, har leserne behov for noen som kan forklare hvorfor ting skjer, og hjelpe dem med å navigere i et komplekst nyhetsbilde. Den rollen tar vi på alvor, sier Eilertsen.
Flere suksessfaktorer
Hun trekker frem noen konkrete eksempler på hva det er som driver engasjement hos Aftenpostens abonnenter:
- …hvordan Aftenposten generelt dekker nyhetene
– Vi skal ha en avslørende og agendasettende journalistikk, der de forklarende grepene står sentralt. Det betyr at vi skal forklare hvorfor ting skjer og hvilke konsekvenser ulike råd og beslutninger får. Myndighetenes korona-strategi og forbudet mot abort i Polen er gode eksempler. I et polarisert og skråsikkert debattklima merker vi at leserne setter pris på faktabasert og nyansert innhold, uten kampanjepreg.
- …kommentatorer som gir forståelse for hva som er viktig i nyhetsbildet, og rydder opp i det komplekse
– Alt innhold fra våre kommentatorer er forbeholdt våre abonnenter. Dette er innhold som er både pedagogisk og populært, og som bidrar til at vi får mange nye abonnenter, samt at disse bruker mye tid hos oss, og stadig kommer tilbake til oss for mer.
- …bredde i produkter, tema og formater
– Podkasten Forklart er Norges største nyhetspodcast. Nå har vi akkurat lansert Forklart Junior, som vi håper skal gjøre samme jobben for en yngre målgruppe. Enn så lenge ligger disse podcastene åpent for alle, men vi har også begynt å eksperimentere med podcast forbehold abonnenter, som Aftenpodden om USA-valget, sier Trine Eilertsen.
– Et annet eksempel er nyhetsbrevet vårt “Oppsummert”, som er forbeholdt abonnenter. Her gir vi deg en oppsummering av nyhetsbildet i både innland og utland, hver morgen. Vår satsing på foreldre skal gi ny innsikt, skape forståelse om hvorfor foreldreliv er i forandring, og gi et raskt og godt overblikk over det nyeste på forskningsfronten. Livestudio er også et format som engasjerer, våre direktestudioer om koronaviruset og valget i USA er leservinnere, sier Eilertsen.