Schibsted går inn på eiersiden i Tørn, en markedsplass for byggevarehusenes overskuddslager. Selskapet har opplevd en sterk vekst siden lanseringen i fjor, og tror på fortsatt vekst også når den korona-relaterte oppbussingsboomen roer seg.
Høsten 2019 leste gründer Anjali Bhatnagar en Aftenposten-artikkel om svinn i byggevarebransjen. Knappe syv måneder senere, i mars 2020, så Tørn dagens lys. Da hadde Bhatnagar også rukket å signere en avtale med en av landets største byggevarekjeder.
Allerede doblet fjorårets inntekter
I dag legger 110 butikker ut varer på plattformen Tørn. På den måten blir de kvitt overskuddsvarer og realiserer mest mulig av den kosten de opprinnelig har betalt, fremfor å måtte nedskrive verdien på usolgte varer.
Tall fra Virke Byggevarehandels årsstatistikk viser at det ble omsatt for 55,3 milliarder kroner i byggevarehandelen i 2020. Dette var en økning 11,3 prosent i forhold til 2019. Butikkene som bruker Tørn aktivt selger varer for 100-200.000 kroner i måneden, og fjorårets inntekter var allerede doblet ved utgangen av april i år.
– Nordmenn elsker å pusse opp, det har ikke minst det siste året vist oss. Det er ingen grunn til å tro at Tørn blir mindre relevant fremover, både for privatpersoner og bedriftsmarkedet. Fortsatt er vi nok en godt bevart hemmelighet for mange, sier Anjali Bhatnagar.
Gründeren selv er fra India. Hun har en doktorgrad i fysikk, og flyttet til Norge på grunn av studier for 30 år siden. Bhatnagar har jobbet i Telenor og designbyråene Hallogen og Creuna, i tillegg til å ha gründet en markedsplass for vintageklær. Det selskapet overlevde ikke, men teknologien lever videre i Tørn.
Henter 11 millioner kroner i ny emisjon
Nå lukker det relativt ferske selskapet en investeringsrunde på drøye 11 millioner kroner, hvorav Schibsted går inn med 10 millioner. Det gir en eierpost på 13,14 prosent. Andre investorer er Aksel Lund Svindal, og Oda-gründer Karl Munthe Kaas.
– Jeg er veldig glad for at vi får Schibsted inn på eiersiden. De er en langsiktig investor, som har alle forutsetninger for å kunne bidra til videre vekst og skalering av Tørn. Konsernet har omfattende kompetanse innen utvikling av markedsplasser og merkevarebygging, samt at de har muskler vi trenger på distribusjon, slik at vi kan nå ut til enda flere sluttbrukere, sier Anjali Bhatnagar.
Schibsted på sin side er imponert over hva gründeren har fått til, og gleder seg til å få være med på Tørns videre utvikling.
– For oss som investor er det viktig å bidra til vekst på flere måter enn bare med penger, men også bistå med kompetanse som rådgiver og sparringspartner. For Tørn er vi en spesielt god match da vi ser at markedsføring og tydelig merkevarebygging vil være en nøkkel til vekst, sier Hanne Hollstedt, markedssjef for Schibsteds venture-investeringer i Norge.
Hun får støtte av kollega Rune Røsten, som leder dette området.
– Anjali og hennes team har hatt en utrolig vekst på kort tid og potensialet er enormt, ikke minst fordi prosessen for varehusene er så enkel og automatisert. At Tørn skaper verdi, har en tydelig forretningsmodell og i tillegg har bærekraftsperspektivet høyt på agendaen er en veldig god match for for oss, sier han.
Enkelheten Røsten sikter til skyldes først og fremst teknologien til Tørn, som gjør det mulig å koble seg opp mot en sentralisert produktdatabase for alle byggevarer som selges i Norge. Både bilde og veiledende pris kan hentes opp automatisk av butikkene selv ved å logge inn på systemet. Der kan de sette den prisen de ønsker. Frakten håndteres automatisk via løsningen til Tørn.