Bruken av podkast har eksplodert i Norge – og de fleste mediehus produserer i dag en eller flere podkaster. En podkast som “Forklart” fra Aftenposten nærmer seg for eksempel nå 1 million strømmede episoder hver uke.
Hittil har Schibsted, som de fleste av sine konkurrenter, vært avhengig av eksterne partnere for å få distribuert sine podkaster. Mediehusene har publisert podkastene sine på podkasttjenesten Acast, som så har distribuert de videre til andre plattformer, så som Spotify og Apple. Også opplastning av annonser har skjedd hos Acast.
Integrert i egen plattform
Nå har Schibsted gjort publiseringen av podkaster som en integrert del av sin egen redaksjonelle teknologiplattform Core News Product. Dette inkluderer en egen podkastspiller og gir mediehusene mye bedre kontroll over det som er blitt en viktig innholdskanal.
– Jeg kjenner ikke til andre medieselskaper som har gjort det samme, sier produktsjef Erik Saastad.
Han sier den nye løsningen gir mediehusene muligheten til å bruke podkaster på helt nye måter:
- Redaksjonene kan legge podkaster eller enkeltepisoder bak en betalingsmur eller kreve innlogging for å kunne lytte. De kan også sette det opp slik at første episode er fri for alle, mens resten av en serie kun er for abonnenter.
- Mediehuset kan velge om en podkast kun skal være tilgjengelig på sin egen tjeneste eller også på eksterne plattformer.
- Journalister kan enkelt integrere podkastepisoder i artiklene de skriver.
- Schibsted får et større varelager å selge annonser på – og slipper å være avhengig av løsningene til eksterne plattformer.
Podkastseksjon i appene
Den siste versjonen av iOS-appene til både VG og Aftonbladet har nå fått en egen podkast-seksjon i bunnmenyen. Her kan brukerne spille av podkastepisoder inne i selve appene – og de kan fortsette å bla i artikler mens de lytter.
Den samme funksjonaliteten vil snart også bli lansert for Aftenposten og Stavanger Aftenblad. Løsningen vil også komme i mediehusenes Android-apper, og etter hvert på mediehusenes nettsider.
Løsningen er lagt opp slik at også podkastavspillinger i Schibsteds egne produkter vil bli inkludert i den norske offisielle topplisten, Podtoppen. Planen er å få til tilsvarende integrasjon med den svenske topplisten Poddindex.
Øker podkast-lyttingen
– Vi har gjort mange tester – og ser at publisering på egne kanaler i tillegg til de eksterne plattformene kan løfte lyttingen, selvsagt avhengig av hvilket innhold det gjelder og hvordan det blir frontet, sier Erik Saastad.
Han understreker at mediehusene vil bruke de nye mulighetene på ulike måter, avhengig av forretningsmodell.
– Måten vi har bygget dette på støtter alle våre forretningsmodeller. Et mediehus kan velge å bruke podkaster som et eksklusivt tilbud til egne abonnenter, mens et annet kan velge å fokusere på å øke trafikken og dermed også varelageret som tilbys til våre annonsører, sier han.
I den nye løsningen vil annonser kunne bookes i de vanlige annonsesystemene Schibsted bruker. Tidligere måtte selgerne gjøre dette manuelt hos Acast. Nå er det Acast som vil hente annonsene hos Schibsted.
Lanserer 5-10 nye podcaster
VGs podkastsjef Helle Skjervold forteller at den nye podkastplattformen gir dem muligheten til å forbedre opplevelsen av podkaster på VGs egne flater – For oss er podcast en del av det totale journalistiske tilbudet, og et format som er i ferd med å bli et massemedium. Derfor er dette veldig spennende, sier hun.
VG har i dag rundt 15 forskjellige podkaster – og planlegger lansering av ytterligere 5 – 10 podder i løpet av høsten. Podkastene spenner fra nyheter, sport, underholdning til mer forbrukerrettet innhold.
– Den nye podkastplattformen gjør det mye lettere for oss å eksperimentere og teste ut en del hypoteser. Blant annet får vi mye mer data om podkastbruken til våre egne brukere, for eksempel når de faller fra i en konkret episode. Mer data er viktig for å utvikle podkastjournalistikken, sier Helle Skjervold.
– Vi tror også at vi kan øke podkastlyttingen på vår egen nyhetsside hvis vi treffer riktig med innholdet. For eksempel har vi sett at mange vil lytte på Krimpodden når den presenteres i sammenheng med øvrig krimstoff.
Vil teste mulighetene
Aftenposten for sin del planlegger å gjøre flere systematiske tester med den nye plattformen i løpet av høsten, forteller utviklingsredaktør Eirik Winsnes. – Nå har vi bygget teknologien som gjør det mulig. Neste steg steg er å utforske hvilke muligheter som fungerer best, sier han.
Winsnes påpeker at rundt 30 % av den norske befolkningen i dag lytter til podkast. – Vi tror det er et stort potensial hos de som ennå ikke lytter, for eksempel i en litt eldre målgruppe. Håpet er at de kan oppdage podkast som format gjennom å møte det i våre produkter, sier han.
Eirik Winsnes ledet nylig et prosjekt som foreslo tiltak for hvordan podkaster kan bli en viktig inntektsstrøm for Schibsted. Han sier et viktig mål er å få en mer direkte relasjon til podkastbrukerne. – Det vil gi oss enda mer data og kunnskap om bruken av produktene våre. Vi ønsker at podkastene skal bli en mer integrert del av tilbudet våre abonnenter får.
40 aktive podcaster
Totalt har Schibsted i dag rundt 40 aktive podkaster i Norge, forteller forretningsutvikler Helene Svabø. Hun har et overordnet ansvar for den kommersielle utviklingen av podkastene.
– Podkastene er et kjempespennende tilskudd til våre nettaviser. Hittil har det vært lettere å konsumere video enn lyd på våre plattformer. Nå blir det like enkelt å konsumere lyd, og vi tror det vil gjøre veien til dette formatet mye kortere for mange brukere. Målet er å nå nye grupper som hittil ikke har brukt podkaster, sier hun.
Helene Svabø forteller at Schibsted ser mange muligheter for å utnytte podkastformatet kommersielt, og at det viktigste nå er å bruke den nye plattformen til å eksperimentere. – Det er mange måter vi kan ta betalt på. Nå kommer vi til å teste brukernes preferanser og finne ut hva som fungerer best, sier hun.